prawdopodobienstwo
SamsungA: Niech A i B oznaczają zdarzenia zawarte w przestrzeni zdarzeń elementarnych Ω. Wiadomo, że
P(A')=0,37, P(B)=0,32, P(A−B)=0,43 . Oblicz P(A∩B) i P(A∪B).
ps Co mi daje P(A−B)=0,43?, proszę o podpowiedź
21 sty 20:28
Eta:

P(A\B)= P(A) − P(A∩B)
21 sty 20:32
MQ: P(A−B)=P(A)−P(A∩B)
21 sty 20:32
SamsungA: Wyszedł mi jakiś błąd, że P(A∪B) jest na minusie. Możecie jeszcze pokazać jak to policzyć albo
pokazać same wyniki?
21 sty 20:41
Bash:
P(A')=0,37 więc
P(A')=1−P(A) ⇒ P(A)=1−P(A'), podstawiając P(A)=1−0,37=0,63
P(A−B)=P(A)−P(A∩B)
P(A∩B)=P(A)−P(A−B), podstawiając P(A∩B)=0,63−0,43=0,20
P(A∪B)=P(A)+P(B)−P(A∩B), podstawiając
P(A∪B)=0,63+0,37−0,20=0,80
21 sty 21:27
SamsungA: Dziękuje bardzo.
21 sty 21:29