Sprawdzi ktoś nierówności?
Kawonowy ^^: Sprawdzi ktoś nierówności?
a)9−x2>0
9−x2=0
9=x2
x=3 ∪ x=−3
X∊(−3,3)
b)x2<4x
x2−4x<0
x(x−4)=0
x=0 ∪ x=4
x∊(0,4)
c)16+x2≤8x
16+x2−8x≤0
16+x2−8x=0
x2−8x+16=0
Δ'0
x0=−4
x=−4
d)−3x2−x+2>0
−3x2−x+2=0
Δ=25 √Δ=5
x1=2/3
x2=−1
x∊(−1,2/3)
e)−x2−2x−6<0 /*−(1)
x2+2x+6>0
x2+2x+6=0
Δ=−20
brak miejsc zerowych ... czy to można zapisać w postaci x∊R ?
21 sty 20:26
ICSP: c) źlę policzony pierwiastek równania
21 sty 20:28
Kawonowy ^^: jak źle? a=1 b=−8 c=16
Δ=b
2−4ac= −8
2−4*1*16 to wychodzi przecież zero

a potem ze wzoru na x
0=−4
21 sty 20:30
ICSP: a wstaw (−4) i zobacz czy faktycznie dostaniesz 0
21 sty 20:31
Kawonowy ^^: no nie równe mi wyjdzie... to już nie wiem
21 sty 20:39
Kawonowy ^^: móglbyś mi wytłumaczyć?:
21 sty 20:39
ZK: | | −b | | −(−8) | | 8 | |
Do c. xo= |
| to xo= |
| to xo= |
| =4 widzisz blad |
| | 2a | | 2 | | 2 | |
21 sty 20:59
Kawonowy ^^: a no tak, dzieki
21 sty 21:03