wykaż
monia: Wykaż, że dla dowolnych liczb dodatnich x, y, z zachodzi nierówność:
xyz + yzx + zxy ≥ x + y + z
21 sty 20:19
zombi: Np. tak
| xy | | yz | | zx | |
| + |
| + |
| ≥ x+y+z |
| z | | x | | y | |
Pomnóżmy nierówność obustronnie przez xyz otrzymamy
(xy)
2+(yx)
2+(xz)
2 ≥ x
2yz + y
2xz + xyz
2
dla czytelniejszego zapisu wprowadźmy zmienne pomocnicze
a=xy
b=yz
c=xz
Nasza nierówność będzie wyglądała tak:
a
2+b
2+c
2 ≥ ab+ac+bc
Teraz pomnóżmy obustronnie przez 2
2a
2+2b
2+2c
2 ≥ 2ab +2ac +2bc wszystko przenosimy na lewą stronę i otrzymujemy
a
2−2ac+c
2+a
2−2ab+b
2+b
2−2bc+c
2 ≥0 Wszystko składamy we wzory skróconego i nasza nierówność
ma teraz postać
(a−b)
2+(a−c)
2+(b−c)
2 ≥0
Co konczy dowód
21 sty 20:50
pigor: ... lub z nierówności między średnimi
arytm. i geom.
xyz+
yzx ≥2
√xyz*yzx=2y i
zxy+
xyz ≥2x i
yzx+
zxy ≥2z,
to /+ stronami ⇔ 2
xyz+2
yzx+2
zxy ≥ 2y+2x+2z / : 2 ⇔
⇔
xyz+yzx+zxy ≥ y+x+z c.n.w. . ...
21 sty 21:05