Wielomian
Sarna: Dany jest wielomian W(x)= x3 − x2 + 1. Oblicz W( √2 + 1).
21 sty 20:16
misia: podstaw za 'x' √2+1
21 sty 20:17
anita: W(√2+1)=(√2+1)3−(√2+1)2+1=7+5√2−3−2√2+1=5+3√2
21 sty 20:18
Sarna: podstawiłem ale wychodzi mi inaczej jak w odpowiedziach z tyłu. Mi wychodzi 2 √2 − 1 a im 3
√2 +5
21 sty 20:19
Sarna: anita skad ci sie tam 7 z przodu wziela?
21 sty 20:22
anita: czyli dobrze mi wyszło 3
√2+5

a znasz Ty wzory skróconego mnożenia to wszystko z tego
wynika nie chciało mi się rozpisywać wszystkiego po kolei więc masz taki skrót
21 sty 20:25
Sarna: aaaa skrócone mnożenieee, dzięęęki, zapomnialem o skroconym mnozeniu, jeszcze raz dzieki
21 sty 20:27
Mila: Można tak:
x2*(x−1)+1=(√2+1)2*( √2+1−1)+1=
=[(2+2√2+1)*(√2)]+1=
=[(2√2+3)*√2]+1=4+3√2+1=5+√2
21 sty 20:31