matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
jacek:
rozwiąż równanie x
3
−5x
2
−2x+10=0
21 sty 20:05
pigor:
..., np. tak:
x
3
−5x
2
−2x+10= 0
⇔ x
2
(x−5)−2(x−5)= 0 ⇔ ⇔ (x−5)(x
2
−2)= 0 ⇔ (x−5)(x−
√
2
)(x+
√
2
)= 0 ⇔
x∊{−
√
2
,
√
2
,5}
. ...
21 sty 20:10
jacek:
dziękuje
21 sty 21:07