Na bokach trójkąta zbudowano półkola.
Ania:

Na bokach trójkąta zbudowano półkola. Boki trójkąta mają długość równe : 6 cm, 8 cm i 10 cm :
a) Obwód powstałej figury jest równy :
A : 24 pi cm, B: 12 pi cm, C: 6 pi cm.
b) Pole otrzymanej figury jest równe : 24+25 pi cm
2 B : 25 C: 50 pi + 48
2
21 sty 20:03
Janek191:
L = π r1 + π r2 + π r3 = π *( r1 + r2 + r3 ) = π *( 3 + 4 + 5 ) cm = 12 π cm
Odp. B
====
Trójkąt o podanych długościach boków jest prostokątny, bo 62 + 82 = 102
zatem
PΔ = 0,5 *6 cm* 8cm = 24 cm2
Pole otrzymanej figury
P = PΔ + 0,5 *[ π r12 + π r22 + π r32 ] = PΔ + 0,5 π * [ 32 + 42 + 52] =
= 24 + 0,5 π * 50 = 24 + 25 π
P = ( 24 + 25 π ) cm2
========================
Odp. A
21 sty 22:27