po wprowadzeniu warunku na ciąg geometryczny i po wymnożeniu wszystkiego nie wiem jaką dobrać
zmienną pomocniczą? czy jest ona w ogóle potrzebna czy można to rozwiązać inaczej?
proszę o rozwiązanie krok po kroku.
21 sty 19:58
Eta:
x= −3
21 sty 20:05
Eta:
z def. ciągu geometrycznego:
1
(2x+
)2= 4*22x , podstawienie : 2x=t, t>0
8
1
1
1
(t+
)2= 4t2 ⇒ t+
= 2t ⇒ t=
= 2−3
8
8
8
to: 2x= 2−3 ⇒ x=−3
21 sty 20:09
bum: i teraz widzę, że nie potrzebnie to zaczęłam wyliczać na początku i dlatego nie pasowała mi
zmienna. dziękuję!