Wykaż, że...
trolu: Wykaż, że reszta z dzielenia przez 8 sumy kwadratów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest
równa 2. Podaj założenia, tezę i dowód.
21 sty 19:49
Mati_gg9225535:
z: 2n+1, 2n+3, n∊N − dwie kolejne liczby nieparzyste
| | (2n+1)2 + (2n+3)2 | |
t: |
| = 8k + 2 |
| | 8 | |
d: spróbuj
21 sty 19:53
Eta:
dla n€ N kolejne liczby nieparzyste: 2n−1, 2n+1
to: (2n−1)2+(2n+1)2 = ...... = 8n2+2 = 8*k+2 , k€C i 2 −−− reszta
21 sty 19:53
Mati_gg9225535: pewnie znow wybralem liczby z ktorymi trudniej to wykazac
21 sty 19:56
Eta:
21 sty 19:57