matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Zosia:
n
Prosze o pomoc w zadaniu. Zbadaj monotonicznośc ciągu an=
wyszło mi
3n+1
an+1−an= U{1−n}{(3n+5)(3n+1)
21 sty 19:40
Zosia:
1−n
* an+1−an=
(3n+5)(3n+1)
21 sty 19:41
ZK:
Zosiu.
n+1
n+1
a
n+1
=
=
3(n+1)+1
3n+4
n
a
n
=
3n+1
n+1−n
1
a
n+1
−a
n
=
=
>0 z tego wzgledu ze n∊N i mianownik
(3n+4)(3n+1)
(3n+4)(3n+1)
bedzie zawsze dodatni
21 sty 22:02
ZK:
To ciag ten bedzie rosnacy
21 sty 22:03
Zosia:
Wielki dzieki za pomoc
21 sty 22:12
ZK:
Bardzo prosze
21 sty 22:15