Prawdopodobieństwo
pomocy: W urnie znajdują się tylko kule białe i kule czarne. Kul czarnych jest 4 razy więcej niż kul
białych. Losujemy jedna kulę. Prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej jest równe:
a) 1/5 b) 1/4 c) 3/4 d) 4/5
21 sty 19:12
dragon: odp d
21 sty 19:13
pomocy: a można poprosić o jakieś wytłumaczenie/rozpisanie

?
21 sty 19:15
Eta:
4n czarnych i n białych , to razem 5n kul , n€ N+
|Ω|= 5n
| | 4n | | 4 | |
|A|= 4n to P(A)= |
| = |
| |
| | 5n | | 5 | |
21 sty 19:19
pomocy: dzięki
21 sty 19:22