równanie trygonometryczne
kp01: Rozwiąż równanie:
sin4x + cos4x = cos4x
ja to zacząłem tak:
(sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x = cos4x
dalej kombinuję:
1 − 2sin2xcos2x = cos22x − sin22x
i na tym się zatrzymuję...
podpowie ktoś, co robię źle/jakaś wskazówka co dalej?
21 sty 19:00
ICSP: | | 1 | |
sin4 − cos4 = 1 − |
| sin(2x)2 |
| | 2 | |
cos4x = 1 − 2(sin2x)
2
sin2x = t
21 sty 19:02
ICSP: sin4x + cos4x oczywiscie
21 sty 19:03
ICSP: grrr
poprawie te zapisy. :
| | 1 | |
sin4x + cos4x = 1 − |
| sin2 (2x) |
| | 2 | |
cos4x = 1 − 2*sin
2(2x)
21 sty 19:04