pomocyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
k.king199: Oblicz poole siatki graniastosłupa prostego, o podstawie rombu , w którym krótsza przekątna ma
długoś 3√2 , a miara kąta rozwartego rombu wynosi 120stopni. Wysokośc graniastosłupa jest
równa ddłuższej przekątnej rombu.
21 sty 18:57
dero2005:

warunki zadania
k = 3
√2
h = d
h
2 + f
2 = k
2
d
2 + f
2 = (3
√2)
2
| |
| = tg 60o = √3 ⇒ d = f√3 wstawiamy do wzoru powyzej |
| |
| | 3√2 | |
(f√3)2 + f2 = 18 ⇒ f = |
| |
| | 2 | |
Pole rombu (podstawy)
| | d*f | | 3 | |
Pp = a2sin 60o = |
| ⇒ a = |
| √2 |
| | 2 | | 2 | |
pole siatki (powierzchni całkowitej)
| | 9 | |
Pc = 2*a2*sin 60o + 4a*h = |
| √3 + 6√6 |
| | 4 | |
sprawdź obliczenia
21 sty 19:32
k.king199: nie rozumiem, jak obliczyłeś pole rombu ?
21 sty 19:46
dero2005:

Na pole rombu są między innymi następujące wzory:
21 sty 20:03