Statystyka
by: Z zapisanych na oddzielnych kartkach cyf 1, 2, 3 i 4 losujemny jedną, a następnie drugą.
Ukladamy je kolejno od lewej do prawej. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ulożymy liczbę
większą niż 25?
7 cze 11:23
Basia: Pomagam
7 cze 11:41
Basia:
Jest to losowanie bez zwracania 2 liczb spośród 4 czyli
|Ω|=4*3=12
xy>25 ⇔
(x>2 i y dowolne) lub (x=2 i y>5) ⇔
x>2 i y dowolne (bo drugi przypadek jest niemożliwy; nie mamy cyfr > 5)
n = 2*3=6 (bo x może = 3,4 a y losujemy spośród 3 pozostałych)
P(A) = 612 = 12
7 cze 11:44
by: Dziękuję Basiu!
7 cze 11:46