matematykaszkolna.pl
Granica, de l'Hospital Asia: Lim przy x→0 gdzie równanie to arctgx/x3. Wiem, że to mam zrobic z de l'Hospitala. Może mi ktoś powoli wytłumaczyc ten przykład w zadaniu...plis...
21 sty 18:45
Joanna:
 0 
Jak podstawisz x=0 to dostajesz

wtedy stosujemy 1 reg Hospitala czyli pochodna licznika
 0 
przez pochodną mianownika, robisz porządek w ty ułamku i znó podstawiasz za x=0 i masz wynikemotka
 arctgx 
1 

1+x2 
 1 
lim

=lim

=lim

=1
 x3 3x2 3x2 (1+x2) 
21 sty 18:51
Joanna:
 1 
sorki...błąd...wyjdzie

0 
więc musisz to jeszcze raz policzyć tym razem używając granioc jednostronnych x dązy do 0+ i do 0 Wiesz jak?
21 sty 18:54
Asia: Niezbyt..... możesz mi pokazac jak, bo własnie na tej granicy stanęłam (doszłam do tego momentu co ty...)
21 sty 18:56
Joanna: dla 0+ (czyli na podstawiasz 0,01 i patrzysz czyt wyjdzie coś dodtniego czy ujemnego) wychodzi dodatnie czyli
 1 1 
lim

=

= nieskończoność
 3x2(1+x2) 0+ 
Podobnie dlax dązącego do 0 wychodzi
 1 1 
lim

=

= nieskończoność
 3x2(1+x2) 0+ 
czyli granica z twojej funkcji ogólnie w zerze wynosi nieskończoność
21 sty 18:59
Joanna: teraz jasne?emotka
21 sty 19:02
Asia: Mam dwa pytanka (jesli możesz odpowiedz jeszcze na nie) a) czyli dlatego dla x dązącego do zera z minusem też wyszła plus nieskończonosc, bo wszystkie liczby mamy do kwadratu, więc i tak wyjdą liczby dodatnie, bo żadna liczba ujemna do kwadratu nie da mi ujemnej? b) gdyby wyszły inne granice lewostrone i prawostronne to zadanie rozumiem też wyszło mi by dobrze, jedynie w odpowiedzi musiałabym zapisac ze inna granica dla lewej strona a inna dla prawej tak?
21 sty 19:05
Joanna: a) tak i daltego że tam mamy w nawiasie dodawanie (a nie odejmowanie) b) gdyby granice jednostronne wyszły inne, to wtedy pisze się wniosek że granica obustronna czyli dla 0 nie istenije emotka
21 sty 19:08
Asia: Dziękuje ci ślicznie moja imienniczko emotka
21 sty 19:10
Joanna: nie ma sprawy, jak będziesz miała pytania, to jestem na 2057388, tu rzadko zaglądam, pozdrawiam z BYdgoszczyemotka
21 sty 19:12