Granica, de l'Hospital
Asia: Lim przy x→0 gdzie równanie to arctgx/x3. Wiem, że to mam zrobic z de l'Hospitala. Może mi
ktoś powoli wytłumaczyc ten przykład w zadaniu...plis...
21 sty 18:45
Joanna: | | 0 | |
Jak podstawisz x=0 to dostajesz |
| wtedy stosujemy 1 reg Hospitala czyli pochodna licznika |
| | 0 | |
przez pochodną mianownika, robisz porządek w ty ułamku i znó podstawiasz za x=0 i masz wynik
| | arctgx | | | | 1 | |
lim |
| =lim |
| =lim |
| =1 |
| | x3 | | 3x2 | | 3x2 (1+x2) | |
21 sty 18:51
Joanna: | | 1 | |
sorki...błąd...wyjdzie |
| |
| | 0 | |
więc musisz to jeszcze raz policzyć tym razem używając granioc jednostronnych x dązy do 0
+ i
do 0
−
Wiesz jak?
21 sty 18:54
Asia: Niezbyt..... możesz mi pokazac jak, bo własnie na tej granicy stanęłam (doszłam do tego momentu
co ty...)
21 sty 18:56
Joanna: dla 0
+ (czyli na podstawiasz 0,01 i patrzysz czyt wyjdzie coś dodtniego czy ujemnego) wychodzi
dodatnie czyli
| | 1 | | 1 | |
lim |
| = |
| = nieskończoność |
| | 3x2(1+x2) | | 0+ | |
Podobnie dlax dązącego do 0
− wychodzi
| | 1 | | 1 | |
lim |
| = |
| = nieskończoność |
| | 3x2(1+x2) | | 0+ | |
czyli granica z twojej funkcji ogólnie w zerze wynosi nieskończoność
21 sty 18:59
Joanna: teraz jasne?
21 sty 19:02
Asia: Mam dwa pytanka (jesli możesz odpowiedz jeszcze na nie)
a) czyli dlatego dla x dązącego do zera z minusem też wyszła plus nieskończonosc, bo wszystkie
liczby mamy do kwadratu, więc i tak wyjdą liczby dodatnie, bo żadna liczba ujemna do kwadratu
nie da mi ujemnej?
b) gdyby wyszły inne granice lewostrone i prawostronne to zadanie rozumiem też wyszło mi by
dobrze, jedynie w odpowiedzi musiałabym zapisac ze inna granica dla lewej strona a inna dla
prawej tak?
21 sty 19:05
Joanna: a) tak i daltego że tam mamy w nawiasie dodawanie (a nie odejmowanie)
b) gdyby granice jednostronne wyszły inne, to wtedy pisze się wniosek że granica obustronna
czyli dla 0 nie istenije
21 sty 19:08
Asia: Dziękuje ci ślicznie moja imienniczko
21 sty 19:10
Joanna: nie ma sprawy, jak będziesz miała pytania, to jestem na 2057388, tu rzadko zaglądam, pozdrawiam
z BYdgoszczy
21 sty 19:12