Funkcja f(x) = -3x² +bx + c jest rosnąca tylko w przedziale (-∞ , 4).
Oksana: siemankoo, siedze nad tym już trochę czasu i bezowocnie

/ mam tyle materiału na fizkę jeszczę
jutro, że masakra, może mógłby mi ktoś pomóc? Była bym bardzo wdzięczna

Funkcja f(x) = −3x² +bx + c jest rosnąca tylko w przedziale (−
∞ , 4). Do wykresu tej funkcji
należy punkt A= (−1,4). Wyznacz parametry b i c.
pozdrawiam i dziękuję
21 sty 18:41
Kamil: kurcze musiał bym sobie to przypomnieć
21 sty 18:56
T:
... co to znaczy. że jest rosnąca tylko w tym przedziale

?
Tyle i aż tyle, że dla x+4 ma wierzchołek (max)
A jaki jest wzór ma x
w 
?
Brakuje nam jeszcze c .... wyznaczymy je wykorzystując fakt, że A=(−1,4) należy do wykresu
funkcji
f(x)=−3x
2+24x+c
4=−3−24+c ⇒ c=31
21 sty 19:08
Oksana: Pełen profesjonalizm, pozdrówki i dziękówa
21 sty 19:30
T: −
21 sty 21:57