Ciągi
Zosia: Witam. Może ktoś mi pomóc w tym zadanku bo nie jestem pewna czy dobrze to rozwiazałam.
| | n2−6n−7 | |
Które wyrazy ciągu o wyrazie ogólnym an= |
| są mniejsze od zera? |
| | 2n+1 | |
21 sty 18:32
Ajtek:
Rozwiąż nieróność
n2−6n−7<0
Mianownik tutaj zawsze jest dodatni, takwięc sprawdzasz dla jakich n∊N+ licznik jest mniejszy
od zera.
21 sty 18:36
Zosia: a ja to zrobiłam tak (n
2−6n−7)(2n+1)<0 i dalej z pierwszego nawiasu delta, x1, x2, a z
| | 1 | |
drugiego n= |
| czyli to mam źle tak? A jeśli minownik byłby np 2n−1 to co w takim razie?
|
| | 2 | |
21 sty 18:40
Ajtek:
| | 1 | |
Tak jak Ty też można, nie jest to błąd. Pamiętaj żą n= |
| nie jest liczbą naturalną. Z |
| | 2 | |
pierwszego nawiasu wyliczyłas n
1 i n
2. Rozwiązaniem są l. naturalne zawierające się pomiędzy
tymi pierwiastkami.
21 sty 18:43
Zosia: Ok. W takim razie n1 wyszło mi −7 a n2=1 w takim razie jak mam obliczyc które wyrazy ciągu są
ujemne?
21 sty 18:47
Zosia: Bo to bd przedziały n=(− nieskończonośc,−7) (1, +nieskon)
21 sty 18:50