Dla jakiej wartości parametru a przedział (0
FarbenHait: Cześć! Czy wie ktoś jak rozwiązać takie zadanko? Dla jakiej wartości parametru a przedział
(0;5) jest zbiorem rozwiązań nierówności a/x≤−3. Z góy dziękuje
7 cze 10:50
Basia: Pomagam
7 cze 10:52
Basia:
ax≤−3
x≠0
ax+3≤0
a+3xx≤0
[a+3x≤0 ∧ x>0] ∨ [a+3x≥0 ∧ x<0]
[3x≤−a ∧ x>0] ∨ [3x≥−a ∧ x<0]
[x>0 ∧ x≤−a3] ∨ [x≥−a3 ∧ x<0]
x∊(0;−a3> ∨ x∊<−a3;0)
jeżeli dobrze napisałeś to nigdy, bo zbiorem rozwiązań będzie przedział prawostronnie
domknięty; lewostronnie domknięty lub ich suma
jeżeli to miałby być przedział (0;5> albo nierówność miałaby być postaci ax<−3 to
−a3=5
−a = 15
a=−15
7 cze 11:00
FarbenHait: Dzięki. Zostałaś moją idolką
7 cze 11:43
Basia: Super
7 cze 11:46
FarbenHait: W sumie to miał być mniejszy od 3 ale nie wiedziałam jak to napisać .
7 cze 11:46
Basia:
z klawiatury; rząd nad spacją, trzeci od prawej (nie licząc shifta)
7 cze 12:28
FarbenHait: Masz rację! A ja się tyle czasu zastanawiałam. Jak ito człowiek jest głupi
7 cze 12:49