Oblicz granice ciągów.
SuppDude: Witajcie. Nie potrafię policzyć granic tych ciągów. Czy mogę prosić o pomoc?
1. a=(√1+2x2−√1+4x2)/x
2. a=√3x2+2x−5−n√3
21 sty 18:08
SuppDude: W pkt. 1 probujac liczyc granice przy x−>∞ dochodze do wyniku lim 6/(√(1/n2
+2)+√(1/n2+4))
21 sty 18:17
Krzysiek: | | √2−√4 | |
1. po podzieleniu licznika i mianownika przez 'x' ciąg zmierza do |
| =√2−2 |
| | 1 | |
2.określ jedną zmienną 'x' czy 'n' ?
| | a2 −b2 | |
skorzystaj ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
21 sty 18:20
SuppDude: Ahh, dziękuję bardzo. W 2. naturalnie zamiast 'n' miałobyć x.
Pozdrawiam!
21 sty 18:48