pole rombu
Paulaaa: prosze o pomoc w zadaniu:
oblicz pole rombu ABCD, jeśli A(−2,−1), BC=[3,4], a wektor CD jest rownoległy do osi OX.
Proszę o obliczenia, bo nie mogę tego zrobic ..
7 cze 10:46
Basia: Pomagam
7 cze 11:05
Basia:
W rombie wszystkie boki są równe.
|AB|=|BC|
Ponadto AB
→=DC
→ jeżeli więć CD
→|| OX to AB
⇒ || OX
stąd wynika, że B(x
b;−1)
|AB|=
√(xb+2)2+(−1+1)2 =
√(xb+2)2=|x
b+2|
|BC| =
√32+42 =
√9+16=
√25=5
|x
b+2|=5
x
b+2=5 ∨ x
b+2=−5
x
b=3 ∨ x
b=−7
B(3;−1) ∨ B(−7,−1)
1. B(3,−1)
AB
→=[5,0]
BC
→=[3,4]
BC
→=[x
c−3;y
c+1]
x
c−3=3
x
c=6
y
c+1=4
y
c=3
C(3,3)
DC
→=AB
→=[5,0]
DC
→=[3−x
d;3−y
d]
3−x
d=5
x
d = −2
3−y
d=0
y
d=3
D(−2,3)
AC
→=[5;4]
|AC|=
√52+42=
√25+16=
√41
BD
→=[−5;4]
|BD| =
√(−5)2+42 =
√25+16=
√41
| | |AC|*|BD| | | √41*√41 | | 41 | |
P= |
| = |
| = |
| =20,5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
przypadek dla B(−7;−1) należy policzyć analogicznie
7 cze 11:18
Jessica: Pomyłka w pkt C(6, 3) powinno być
12 lis 20:31
mirek zadroga:

hkmnfdrniogljbmfdokblfdmhoprdfjgmbfoijbhmijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjhhhhhhhhhhhhhh
hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
4 gru 16:52
hgkghktygkjt6k:
6 sty 20:00
Kamil:

Seba to cfffeluch
18 sty 17:10
Ojciec Kamila: Ja ci Dam skurw***
Do nauki bo nie zdasz
raz raz raz
koniec z internetem
ZAMYKAM CI LODÓWKE
18 sty 17:16
Kamil: Dobrze tato
18 sty 17:18