Rozwiąż równanie
Hajtowy: | 3x | | x | | 8 | | 11 | |
| − |
| − |
| = |
| |
| x2−4x+3 | | x2+x−2 | | x2−x−6 | | x3−2x2−5x−6 | |
| 3x | | x | | 8 | | 11 | |
| − |
| − |
| = |
| |
| (x−1)(x−3) | | (x−1)(x+2) | | (x−3)(x+2) | | (x+3)(x−2) | |
Co z tym dalej zrobić, oprócz wymnożenia bo mi głupoty wychodzą....
Takie coś mi wychodzi :
3x(x+2)(x+3) − x(x−3)(x+3) − 8(x−1)(x+3) = 11(x−1)(x−3)
A z tego x=−1,5 nie wyjdzie nigdy −,−
Pomóżcie
21 sty 17:56
kylo1303: Z prawej strony mianownik masz do potegi 3, wiec jakim cudem po przejsciu na postac
iloczynowa masz tylko 2 nawiasy (rownanie kwadratowe)?
21 sty 18:03
Hajtowy: No widzę błąd

Powinienem mieć później :
3x(x+2) − x(x−3) − 8(x−1) = 11

I wychodzi : x=1 v x= −1,5
x=1 odrzucam bo jest w dziedzinie i zostaje x=−1,5
21 sty 18:07