wyznacz równanie okręgu punktów
emilia: Punkty A=(−3,2) i B=(5,0) są końcami średnicy pewnego okręgu. Wyznacz równanie tego okręgu.
21 sty 17:51
Janek191:
A = ( − 3; 2) , B = ( 5; 0 )
S =( xs, ys ) − środek odcinka AB − środek okręgu
xs = ( − 3 + 5)/2 = 2/2 = 1
ys =( 2 + 0)/2 = 2/2 = 1
S = ( 1 ; 1)
−−−−−−−−−−−−−
I AB I = 2 r
I AB I2 = ( 5 − (−3))2 + ( 0 − 2)2 = 82 + (−2)2 = 64 + 4 = 68 = 4*17
więc
I AB I = √68 = √4*17 = 2 √17
2 r = 2 √17
r = √17
r2 = 17
−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wstawiam do wzoru : ( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
Odp. ( x − 1)2 + ( y − 1)2 = 17
==============================
21 sty 18:40