Funkcje trygonometryczne
111: Witam! Proszę o pomoc w rozwiązaniu 2 przykładów, związanych z tożsamością funkcji
trygonometrycznych.
Wykaż, że równość jest tożsamością trygonometryczną.
a) tg2x1+tg2x=sin2x
b) cos2x1+sin2x= cosx−sinxsinx+cosx
21 sty 17:50
111: Pomoże ktoś?
21 sty 18:31
Eta:
1/ ze względu na tangens : cosx≠ 0
| | tg2x *cos2x | | sin2x | | sin2x | |
L= |
| = |
| = |
| = sin2x=P |
| | (1+tg2x)*cos2x | | cos2x+sin2x | | 1 | |
21 sty 18:35
Eta:
2/
| | cosx−sinx)*(cosx+sinx) | | cos2x−sin2x | |
P= |
| = |
| = |
| | (sinx+cosx)(cosx+sinx) | | sin2x+2sinx*cosx+cos2x | |
| | cos2x | | cos2x | |
= |
| = |
| =P |
| | 1+2sinx*cosx | | 1+sin2x | |
21 sty 18:39
111: Dziękuję za pomoc
21 sty 21:21