Logarytm+f. wykładnicza - równanie.
ByłyStudent: xlog7+7logx = 98
(po ≈polskiemu : X do potęgi logarytm dziesiętny z 7 + 7 do potęgi logarytm z X = 98)
Podstawa logarytmu 10
Z góry dziękuję, za pomoc w rozwiązaniu.
21 sty 17:50
Patryk: | | log98 | | log98 | |
x=10 |
| ,,10 do potęgi |
| tyle mi wyszło,ale to niekoniecznie |
| | log49 | | log49 | |
dobrze
21 sty 18:11
Eta:
x>0
logx= y ⇒ x=10y
(10y)log7+7y=98
10log7y+7y=98
7y+7y=98
2*7y= 98
7y= 49 =72 ⇒ y=2 to x= 102=100
odp: x=100
21 sty 18:18
ByłyStudent: Jednak parametr... tylko nie wiedziałem jak o gdzie go mądrze użyć. WIELKIE dzięki za pomoc.
Temat do zamknięcia.
21 sty 18:25
Patryk: w tym przykładzie tak nie można
logx*log7+logx*log7=log98 żłe zlogarytmowane ?
21 sty 18:27
Eta:
Na zdrowie
21 sty 18:27
Eta:
@Patryk
log(a+b) ≠ loga+logb
21 sty 18:29
Patryk: ok
21 sty 18:30
Mila:
7=10log7 ( złożenie funkcji odwrotnych)
xlog7+(10log7)logx=98
xlog7+(10logx)log7=98
xlog7+xlog7=98
xlog7=49 /1/log7
x=72/log7
x=(7log710)2
x=102
x=100
21 sty 18:35
Eta:
21 sty 18:43
ByłyStudent: Mila − Eta

Bijcie się

Challenge.
Za późno już ma analizę co bardziej "eleganckie" ale wszystko co prowadzi do dobrego wyniku
jest dobre. A tak dostałem potwierdzenie już na 102%, że jest dobrze.
Dziękuję Wam obu.
21 sty 20:09