Iteracja Seidela
misia: Co robię źle?
Wyznacz dwie pierwsze iteracje w metodzie iteracji Seidela:
8x
1+x
2+x
3=4
x
1 +8x
2+x
3=4
x
1+x
2+8x
3=4
powstaje macierz A:
8 1 1
1 8 1
1 1 8
B:
4
4
4
D (ktore jest odwrotnoscia macierzy A):
0 −1/8 −1/8
−1/8 0 −1/8
−1/8 −1/8 0
z macierzy D robie E i F.
Macierz E:
0 0 0
−1/8 0 0
−1/8 −1/8 0
Macierz F:
0 −1/8 −1/8
0 0 −1/8
0 0 −1/8
macierz C (B
−1)
1/4
1/4
1/4
wyliczam
x
(1)] = E* [ (tu wpisuje kolejno wyniki x
(1) ) ] + F*C+C
Mam nadzieje,ze ktos kto zna te metode zrozumie moje dzialanie, prosze o odpowiedz i pomoc
21 sty 17:47
misia: siup

wazne
21 sty 17:53
misia: ponawiam prosbe
21 sty 19:57
misia:
21 sty 20:03
Ania:
21 sty 20:05
misia:
21 sty 20:13
21 sty 20:16
misia: prosze sie nie smiac, ktos pomoze

21 sty 20:18
misia: hop hop
22 sty 10:12
b.: > D (ktore jest odwrotnoscia macierzy A)
ta macierz nie jest odwrotnością A
zresztą w tej metodzie nie liczy się macierzy odwrotnej do A, tylko inne macierze
napisz dokładniej, co chcesz policzyć, np. czym ma być D
(jakie Ci wyszło, to napisałaś, ale nie bardzo widzę, skąd się takie D miało wziąć, napisz
więc, jak je otrzymałaś)
22 sty 10:29
misia: D obliczyla tak,ze na przekatnej wpisywalam zera i dzielilam z minusem przez liczbe ktora jest
na przekatnej dany rząd. tak mnie uczono na lekcji..
22 sty 12:24
misia: w sumie racja, to nie jest odwrotnosc. zle to okreslilam
22 sty 12:26
misia: halo?pomoze ktos?
22 sty 12:42
b.: F*C w przedostatniej linijce w Twoim pierwszym poście jest chyba nie tak,
tzn. w pierwszej iteracji, jeśli za x(0) (początkowe przybliżenie rozwiązania) bierzesz C,
to to jest jeszcze dobrze,
ale w kolejnych iteracjach powinnaś już w miejsce C brac poprzednia iterację
22 sty 14:24
misia: tak i jakbym liczyla x(2) to wzielabym zamiast C f(x(1)) tylko,ze x(1) mi wyszlo zle...
nie tak jak w odpowiedziach,a liczyla kilka razy. wydaje mi sie,ze rozumowanie mam dobre...
22 sty 14:39
misia: tzn nie f(x(1)) tylko po prostu x(1)
22 sty 14:40
b.: napisz może, jakie x(1) Ci wyszło i jakie jest w odpowiedziach
22 sty 15:04