wyznacz dlugość przekątnej
olcia: W trapezie równoramiennym ramię o długości 6 jest nachylone do dłuższej podstawy o długości 10,
pod kątem 60 stopni. Wyznacz długość przekątnej trapezu. Proszę o pomoc
21 sty 17:47
Janek191:
a = 10
c = 6
α = 60o
Mamy
x + b + x = a
więc
x / c = x/6 = cos α = cos 60o = 1/2
zatem
x = 3
====
h − wysokość trapezu
Mamy
x2 + h2 = c2 ⇒ h2 = c2 − x2
h2 = 62 − 32 = 36 − 9 = 27 = 9*3
więc
h = √27 = 3 √3
=================
d − długość przekątnej trapezu
Mamy
d2 = ( a − x)2 + h2
d2 = ( 10 − 3)2 + [ 3 √3 ]2 = 72 + 9*3 = 49 + 27 = 76 = 4*19
więc
d = √76 = 2 √19
================
21 sty 19:05
Eta:

Z własności trójkąta prostokątnego o kątach 30
o, 60
o
|EB|=3 |CE|=3
√3 oraz |AE|=10−3=7
z tw. Pitagorasa w Δ AEC
d
2= 7
2+(3
√3)
2
d
2=76 ⇒ d= 2
√19
21 sty 19:16