maturka
Matius: średnia wieku 15 pracowników pewnej firmy wynosi 33 lata. Gdy przyjęto nowego pracownika,
średnia zwiększyła sie o 1 rok. Ile lat ma nowy pracownik?
i tak policzyłem to najpierw z x ale niech będzie mogłem sie pomylić
ale później na chłopski rozum czyli
15*33=495
16*34=544
544−495=49 wiosenek
Znalazłem na tej stronce to zadanie i tam rzeczywiście wychodzi 49 a nie tak jak jest w odp
34....
Moje pytanie to czy robiąc testy znaleźliście dużo błędów w odp
21 sty 17:42
Janek191:
( 15 * 33 + x)
−−−−−−−−−−−−− = 33 + 1 = 34
15 + 1
495 + x = 34 *16 = 544
x = 544 − 495 = 49
21 sty 18:45