Proszę o pomoc
Kamil1010: Zad. 6. Oblicz pole trójkąta ABC, wiedząc, że A(3,4), B(−1,−2), a wierzchołek C należy do
prostej o równaniu 3x+4y−9=0.
Zad. 7. Dane są punkty A(2,0), B(0,−4) oraz punkt C o pierwszej współrzędnej należący do
prostej y=ax. Dla jakich wartości parametru "a" pole trójkąta ABC jest równe 10
Zad. 8. Napisz równania prostych w których zawierają się dwusieczne kątów wyznaczonych przez
proste 2x+y−2=0 i x−2y−1=0.
Zad. 9. Dany jest trójkąt ABC. Bok AB tego trójkąta zawiera się w prostej x−y=2, bok BC − w
prostej y+2x=1, a bok AC − w prostej y−3x−6=0. Oblicz wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z
wierzchołka B.
21 sty 17:19
Mila:

|AB|=
√42+62=
√52=2
√13
6) 3x+4y−9=0.
4y=−3x+9
Czy coś jeszcze wiadomo o ΔABC?
21 sty 18:57
Kamil1010: nic więcej, tylko tyle mam w zadaniu
22 sty 09:58