oblicz logarytmy
klara: log
√3 3
√9
log 8
1 −
log23
3
log35 +
log32
21 sty 17:19
klara: prosze o pomoc
21 sty 22:21
Joanna: a.jaka podstawa jest w 1 zad?
2. log81−log23=log8−log8=0
3. 3log35+log32=3log35*32=3log37= 7 bo jak podstawa potęki jest taka samam
jak logarytmu w wykłądniku to zostaje liczba logarytmowana
21 sty 22:27
klara: √3
21 sty 22:30
Joanna: hmm...z log trzeba uważać w zapisie chodziło np o log35 w 3 zad?
21 sty 22:30
Joanna: a w zad2 log23 jest na górze w wykladniku, czy normalny..taki jak log8?
21 sty 22:32
Joanna: w zad 1 √9 gdzie ma być ? log√33√9
21 sty 22:34
Joanna: podstawie pisz jak indeks dolny log podkreslnik { 3}
21 sty 22:35
Joanna: | | 1 | |
log |
| 3√5=x wtedy najłatwiej tak: |
| | √5 | |
(5
−1/2)
x =5
1/3
pomiń podstawy i porównaj wykłądniki
1/2x=1/3
oblicz x
21 sty 22:42
Joanna: zad 5
zrob proporcje i masz wynik
21 sty 22:43
klara: ok dziekuje ci bardzo
21 sty 23:10