.
asdf: granice jednostronne funkcji wykladniczej
a
1/x a∊R; a > 0
| | 1 | |
limx→0− a1/x = limx→0− a1/0−, |
| = −∞; a−∞ = 0 |
| | 0− | |
| | 1 | |
limx→0+ a1/x = limx→0+ a1/0+, |
| = ∞; a∞ = ∞ |
| | 0+ | |
| | 1 | |
limx→∞ a1/x = limx→∞ a1/∞, |
| = 0; a0 = 1 |
| | ∞ | |
a
x a∊R; a > 0
lim
x→0− a
x = lim
x→0− a
0− = 1
lim
x→0+ a
x = lim
x→0+ a
0+ = 1
lim
x→∞ a
x = lim
x→∞ a
∞ =
∞
lim
x→−∞ a
x = lim
x→−∞ a
−∞ = 0
dobrze?
21 sty 17:06
Artur z miasta Neptuna:
Dobrze .. brak jednej granicy w piwrwszym przykladzie
21 sty 17:11
asdf: dzieki, a takie cos?
| | ln (1−x) | | −1*ln (1−x) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = −1? |
| | x | | −x | |
i juz?
21 sty 17:12
Artur z miasta Neptuna:
I tfu ....
A dla a z przedzialu (0;1) jak bedzie

bo to jest dla a>1
21 sty 17:12
Artur z miasta Neptuna:
A niby skad to Ci sie tak znalazlo
21 sty 17:13
asdf: co mi sie znalazło?
21 sty 17:14
Krzysiek: ostatnia granica ok.
21 sty 17:24
asdf: dzieki, a ta?:
| | −2*(2−2x − 1) | |
limx→0 25x |
| = podstawiając: |
| | −2x | |
2
5x = 0
tak?
21 sty 17:43
Krzysiek: ostatnia linijka zmierza do... a nie zachodzi równość.
ok.
21 sty 17:51
asdf: a wynik dobry?
21 sty 17:52
Krzysiek: tak
21 sty 17:56
asdf: a takie coś?:
| | 2n+1 | | 1 | |
limn−>inf ( |
| )n+1 = limn−>inf (U{2+ |
| )n+1 = 2∞ = ∞ |
| | n | | n | |
prawidłowe to jest?
21 sty 18:02
Krzysiek: granica to ∞
ale zapis: 2∞ np. umieścić w nawiasach kwadratowych jako napisanie z jakim symbolem mamy do
czynienia
bo tak to znów częściowo przechodzisz do granicy.
21 sty 18:09
asdf: Wszystko jasne

dzięki.
jak znaleźć granicę tego? (siedze od wczoraj, a mam taki zapierdziel, ze nie mam zbytnio czasu
nawet zastanawiac sie nad rzeczami

)
x−2≠ 0; x≠2
teraz drugie:
3(x−2) ≤ 0
x−2≤ 0
x≤ 2; x≠ 2 −> x < 2
czesc wspolna:
| | 1 | |
x ∊ (−∞; |
| >u(2;∞) u x∊(−∞;2) |
| | 2 | |
wynik:
tak?
21 sty 18:18
asdf: chodzi oczywiscie o dziedzine...
21 sty 18:19
Krzysiek: na końcu: 1/2 należy do dziedziny.
21 sty 18:22
asdf: a reszta ok?
21 sty 18:26
Krzysiek: rachunków dokładnie nie sprawdzałem,ważne że wiesz jak liczyć. wolfram pokazał taką samą
odpowiedź więc obliczenia pewnie dobrze są zrobione.
21 sty 18:29
asdf: Mam takie zadanie:
Obliczyc granice w punktach nie nalezacych do dziedziny:
| | 1 | |
y = arcctg( |
| ), tym punktem pewnie jest x0 = 0 |
| | x | |
| | 1 | |
limx→0+ arcctg |
| ) = arcctg(∞) |
| | 0+ | |
ctg(
∞) = 0, czyli
arcctg(
∞) = 0
| | 1 | |
limx→0− arcctg |
| ) = arcctg(−∞) |
| | 0+ | |
ctg(
∞) = 0, czyli
arcctg(−
∞) = π − arcctg(
∞) = π
odp:
oczywiscie granica w punkcie nie istnieje..
21 sty 18:31
Krzysiek: ok
21 sty 18:39
asdf: no a wolfram pisze, ze jest to 0...w obu przypadkach. Co z wykresu w ogóle! nie wynika.
21 sty 18:40
Krzysiek: bo inaczej wolfram ma zdefiniowaną tą funkcję.
21 sty 18:47
asdf: ok, dzięki
21 sty 18:48