Trygonometria
Janek: Rozwiąż równianie:
tg2x −(1 + √3)tgx + √3 = 0
Jak to rozwiązać?
21 sty 16:55
ICSP: t = tgx , t ∊ R
i już masz równanie kwadratowe
21 sty 16:59
Janek: tak, tyle, że delta u mnie wyszła 4−2√3 i jak dalej wynik zapisać to nie wie m:(
21 sty 17:03
Janek: więc jak to dalej najlepiej zapisać?
21 sty 17:15
Janek: ICSP, pomożesz?
21 sty 18:02
Mila: 4−2√3=(1−√3)2
21 sty 18:13
Janek: I jak to mogę dalej zapisać? te rozwiązania
21 sty 18:26
Janek: Może mi ktoś pomóc?
21 sty 21:21
krystek: √Δ=√(1−√3)2=I1−√3I
21 sty 21:28
Mila:
t
2 −(1 + √3)t + √3 = 0
√Δ=
√3−1
| | 1+√3−(√3−1) | | 1+√3+(√3−1) | |
t1= |
| lub t2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
21 sty 21:35