przedziały liczbowe
justyna: Zaznacz na osi liczbowej przedziały liczbowe A=(−∞,5) i B=[2,10] − ten nawias jest z obu stron
domknięty tylko ikonki takeij nei moge znaleźć .Wyznacz B/A i A/B i A∩B i B∪A.
To jest niby proste,ale mi się zawsze coś pokręci z tymi domkniętymi i niedomkniętymi
nawiasami.
7 cze 09:09
tim: Cholera... Napracowałem się i mi sie skasowało...

Dobra, jeszcze raz..
7 cze 10:33
tim: A (−∞,5)
B <2,10>
B/A (należy do B, ale nie należy do A) <5,10>
A/B (należy do A, ale nie należy do B) (−∞,2)
A∩B (wspólne dla A i B) <2,5)
AUB (suma A i B) (−∞,10>
7 cze 10:37
justyna: dzięki
7 cze 13:41
Bogdan:

Warto zobaczyć przedziały i wykonać szkic. Na rysunku widać wyraźnie, które punkty są
domknięte w poszczególnych przedziałach.
B \ A = <5, 10>
A \ B = (−
∞, 2)
A∩B = <2, 5)
A∪B = (−
∞, 10>
Zaznaczam, że zamalowywanie punktów może prowadzić do nieporozumień. Zamalowany
punkt kojarzy nam się automatycznie z przedziałem domkniętym i przy liczbie z zamalowanym
punktem bezwiednie wstawiamy znak domknięcia przedziału nie zastanawiając się, po której
stronie znajduje się ten punkt.
7 cze 14:44
ola: A={x:x∊R⋀x≥−3⋀x≤2}
26 lut 16:20