Funkcja kwadratowa z parametrem, wzory Viete'a
Andzia: Witam, mam duży problem z jednym zadaniem... siedzę nad nim już ponad 1h i dalej mi jakieś
dziwne rzeczy wychodzą. Treść zadania:
| | m−2 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie x2 + 3x − |
| =0 ma dwa pierwiastki |
| | m−3 | |
rzeczywiste? Wyznacz te wartości parametru m , dla których suma sześcianów pierwiastków tego
równania jest równa −9.
Z warunków zadania wyznaczyłam dziedzinę z Δ≥0
m∊(−
∞,
3513> v (3,+
∞)
Teraz suma sześcianów:
x1−p
x2−q (żeby łatwiej było tutaj zapisać)
p
3+q
3= (p+q)(p
2+q
2−pq) <−− z tablic maturalnych
p
3+ q
3= (p+q)([p+q]
2−2pq−pq)
p
3+ q
3= (p+q)([p+q]
2−3pq)
p+q=−3
I teraz po podstawieniu wychodzą istne cuda... przeglądałam rozwiązania w internecie i inni
korzystali ze wzoru (p+q)
3 a nie p
3+q
3... coś z tym wzorem który ja wykorzystam jest nie
tak?
Andzia: Dziękuję Arturze, teraz wszystko jasne

Przedział jest ok, w książce jest tak samo.
Pozdrawiam.