Ustal dla jakich wartości parametrów k oraz m wielomian ma pierwiastek potrójny
Kcysio: Ustal dla jakich wartości parametrów k oraz m wielomian ma pierwiastek potrójny:
W(x)=5x4+14x3+12x2+kx+m
21 sty 16:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
potrójny, czyli:
W(x) podzielne przez (x−a)3
21 sty 16:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli W(x) = (x−a)3*(x−b)
wymnóż ... i sprawdź czy coś z tego 'wyciśniesz'
21 sty 16:22
Kcysio: (x−a)3*(x−b)=(x2−2ax+a2)(x−a)(x−b)=(x3−3ax2−a2x−a3)(x−b)=x4−3ax3−a^
2x2−a3x−x3b+3ax2b+a2xb+a3b=x4−x3(−3a−b)+x2(3ab+a2)−x(ax−a2b)+a3b
−3a−b=14
3ab+a2=12
a2x−a2b=k
a3b=m
Nie wiem tylko czy gdzieś coś nie pomyliłem
21 sty 16:37