wymiary prostokąta wpisanego w półkole o promieniu R, którego pole jest najwięks
aoshika: Wyznaczyć wymiary prostokąta wpisanego w półkole o promieniu R, którego pole jest największe.
Rysunek nauczyciela w zadaniu wygląda tak
http://www.bankfotek.pl/view/1401767 Bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu tego
zadania.
21 sty 15:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodne były
21 sty 15:59
Artur_z_miasta_Neptuna:

P
prostokąta = 2a*b
gdzie: b =
√R2 − 4a2
czyli:
P
prostokąta = 2a*b = 2a
√R2−4a2
P'(a) = ....
21 sty 16:01
aoshika: tak to jest w temacie z pochodnymi
21 sty 16:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
to Ci już napisałem funkcję ... policz pochodną i wyznacz ekstremum
21 sty 16:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamiętaj, ze 'a' to połowa dolnego boku
21 sty 16:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
acha .. i jeszcze a∊(0,R)
21 sty 16:20
aoshika: ok dzieki

piwo
21 sty 16:30
aoshika: hmm pochodna wychodzi 0 chyba ze cos zle robie a moze o to chodzi?
21 sty 16:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
ja Ci dam 0
| | 1 | |
P' = 2√R2 − 4a2 + 2a |
| *(−8a) = ... wspólny mianownik i redukujesz co się da |
| | 2√R2−4a2 | |
21 sty 16:45
aoshika: ojoj kurcze dzięki naprawdę duże zimne piwo
21 sty 16:47
lseaa: Dlaczego b=√R2−4a2? Nie powinno być raczej b=√R2−a2?
2 lut 16:19