podobieństwo trójkątów
ania96: W prostokącie ABCD punkt E jest środkiem boku BC. Odcinek DE przecina przekątną AC w punkcie F.
Wykaż, że |AF|=2|FC|
Z góry dziękuję za pomoc
21 sty 15:47
pigor: .... z rysunku który sądzę już masz

ΔCEF ≈ ΔADF (cecha kkk) , więc stąd i z warunków zadania :
| |EC| | | |AD| | |
| = |
| ⇔ |AF||EC|= |AD||FC| ⇔ |
| |FC| | | |AF| | |
| | 2 | |
⇔ |AF|*12|AD|= |AD||FC| /* |
| ⇔ |AF|= 2|FC| c.n.w. . ...  |
| | |AD| | |
21 sty 16:07
pigor: ... cecha kkk, bo
|∡FCE|= |∡FAD| − jako kąty naprzemianległe wewnętrzne ,
|∡EFC|= |∡AFD| − jako kąty wierzchołkowe , no to
|∡FEC|= |∡FDA| − z tw. o sumie kątów Δ . ...
21 sty 16:12
Aga1.:

α− kąty wierzchołkowe są równe,
β− kąty naprzemianległe sa równe
γ=180
0−(α+β) − suma kątów wewnętrznych w trójkącie wynosi 180
0
Trójkąty AFD i ECF są podobne cecha podobieństwa trójkątów kkk.
| | 2a | |
Skala podobieństwa k= |
| =2. |
| | a | |
Stąd
IAFI=2IFCI
21 sty 16:16
ania96: dziękuję bardzo
21 sty 16:26