.
Basiek: "Wyznaczyć z
definicji macierz odwrotną, jeśli istnieje..."
Czyli witam,
nie mogę skorzystać z metody dopełnień algebraicznych ? (To nie jest definicja?)
Tylko A*A
−1=I

Trochę się zagubiłam.
Dziękuję.
21 sty 15:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jaką masz macierz
21 sty 15:47
Basiek: [a 0]
[b c]
Nie rozumiem formuły "z definicji".

I cześć
Artur
21 sty 15:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
z definicji .... wymnażasz 'na symbolach' tworzysz układ równań i go rozwiązujesz
21 sty 15:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz uklad 8 równań z 3 parametrami i 4 niewiadomymi
21 sty 15:50
Basiek: Nazwijmy tę macierz A...
definicja jest taka:
A*A
(−1)= I
To... idiotyczne przecież.
[a 0] [1 0]
[b c] * (A
(−1))= [0 1]
Tak? Przy czym Przecież to A
(−1) otrzymam po przemnożeniu obu stron przez.... A
(−1))
21 sty 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
A−1 =
a' b'
c' d'
i mnożysz
A*A−1 = I
masz cztery równania
A−1*A = I
i masz kolejne cztery równania
21 sty 15:58
Basiek: 
Potem jest podobne 3x3...
na pewno o to chodzi?
21 sty 16:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie wiem
21 sty 16:07
Basiek: W książce są 3 metody..., ale żadna nie jest ' z definicji'.
Wyczuwam KONSULTACJE.

Dzięki,
Artur.
21 sty 16:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlatego się pytałem jaka jest macierz ... bo 2x2 to jeszcze tak 'łopatologicznie' (i to bardzo)
się da zrobić
ale 3x3 to juz mordowanie się
21 sty 16:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
to prawie tak jakby wykazywać istnienie granicy w punkcie z def Heinego
21 sty 16:19
Basiek: Pierwsza była 2x2, a druga... z tym, że
[x 0 0]
[0 y 0]
[0 0 z]
Jest ... specyficzna.Schodkowa. Chyba.
21 sty 16:21
Trivial:
Macierze diagonalne są bardzo przyjemne do właściwie wszystkiego.
Wyznaczenie macierzy odwrotnej takiej macierzy jest trywialnie proste.
Intuicja:
Macierz którą podałaś mnoży pierwszy wiersz przez x, drugi przez y, trzeci przez z.
Jaka jest macierz odwrotna? Taka która dzieli pierwszy wiersz przez x, drugi przez y, trzeci
przez z.
Zatem..
[x 0 0]
A = [0 y 0]
[0 0 z]
[
1/
x 0 0]
A
−1 = [0
1/
y 0]
[0 0
1/
z]
w ogólności:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(diag(d1,d2,...,dn))−1 = diag( |
| , |
| , ..., |
| ) |
| | d1 | | d2 | | dn | |
Oczywiście wszystko to przy założeniu: d
k ≠ 0.
21 sty 22:32