Z czego wynika równanie
Ciastko: Mam zadanie "wykaż że 1log3 2 + 1log5 2 < 4
Ogólnie schemat jak wykonać to zadanie jest mi dobrze znany, nie mogę jednak rozwikłać jak:
1log3 2 + 1log5 2 = log2 3 + log2 5
Proszę o rozpisanie mi krok po kroku z czego wynika to równanie
21 sty 15:46
pigor: .... ponieważ
| | 1 | | 1 | |
log32= |
| ⇒ odwrotność |
| = log23 i tyle |
| | log23 | | log32 | |
analogicznie z log
52 ....
21 sty 15:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
własności logarytmów:
dowód:
| | logcb | |
w dowodzie skorzystam z innej własności logab = |
| |
| | logca | |
| | logbb | | 1 | |
logab = |
| = |
| |
| | logba | | logba | |
c.n.w.
21 sty 15:52