Dla jakich wartości parametru m jej dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych ?
Mefimess: to znów ja z problemem w zadaniu...
Dana jest funkcja f(x) = √(m − 2) x2 + (m−2)x +1
Dla jakich wartości parametru "m" jej dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych?
Założyłem że to co pod pierwiastkiem musi być >=0, bo nie może być ujemne ?
Wyszło mi ładnie, parabola, dwie delty, no i podałem wynik że m należy od (−niesk. ; 2> u <6;
niesk.)
A okazało się że ma być <2; 6>
czyli że założenie musi być <0. dlaczego ?
21 sty 15:42
MQ: Δ≤0 i (m−2)≥0
21 sty 15:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
zbiór liczb rzeczywistych gdy wyrażenie pod pierwiastkiem ⇔ wyrażenie pod pierwiastkiem to
wielomian parzystego stopnia

oraz może mieć jedynie podwójne miejsca zerowe (innymi slowy
... wielomian ≥0 dla dowolnego x) oraz współczynnik 'a' >0
(m − 2) x
2 + (m−2)x +1 ≥ 0 ⇔ Δ≤0 ⋀ m − 2 > 0
21 sty 15:45
MQ: Plus m−2=0, bo wtedy f(x)=√1=1
21 sty 15:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak tak ... nie zauważyłem, że 'b' to też m−2
21 sty 15:48
Mefimess: dlaczego Δ<=0 ? bo tego nie mogę zrozumieć. całość jest większa lub równa 0 wtedy i tylko wtedy
gdy Δ jest ujemna lub równa 0 ?
21 sty 15:52
Aga1.:

Jakie jest a, jaka jest delta?
Pierwiastek stopnia parzystego istnieje z jakich liczb?
f(x)≥0 dla x∊....
21 sty 16:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
Mefimess ... gdy Δ<0 to wielomian nie ma miejsc zerowych ... więc gdy tylko a>0 to wielomian
przyjmuje tylko i wyłacznie dodatnie wartości
gdy Δ=0 i a>0 to wielomian jest ≥0 (ma miejsce zerowe, podwójne ... więc nie przyjmuje wartości
ujemnych)
21 sty 16:03
Mefimess: dobrze, to rozumiem, że jeśli Δ<=0 to ma max jeden pierwiastek. Ale nie mogę zrozumieć dlaczego
nie może przyjmować ujemnych ? dlaczego Δ nie może być >=0 ? wtedy byłyby dwa miejsca zerowe,
parabola i by też iksy należały do rzzeczywistych ? nie zrozumiem tego chyba...
21 sty 16:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
a widziałeś
√−5 
(poziom liceum oczywiście

)
21 sty 16:09
Mefimess: no racja, nie widziałem.
ach ! czyli skoro Δ<=0 to nie ma przecięć z osią OX, a wtedy musi być a>0 żeby była zwrócona
ramionami do góry, czy tak ? wtedy parabola będzie ponad osią OX, bez miejsc zerowych, czyli
będzie przyjmowała tylko wartości dodatnie, co będzie zgodne, bo nie może być ujemny
pierwiastek ?
bo jeśli by była Δ>=0 to by miała parabola część pod osią OX, czyli by przyjmowała wartości
ujemne też, a nie może, prawda ?
Dobrze rozumuję teraz ?
21 sty 16:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
bez ... a raczej ... z co najwyżej jednym miejscem zerowym (Δ=0 wchodzi w grę bo '√0 = 0')
tak ... dokładnie oto chodzi
21 sty 16:16
Mefimess: kurcze dziękuję, na prawdę mi pomogliście. teraz już rozumiem o co chodzi
21 sty 16:17
Aga1.: Oddzielnie musisz sprawdzić , co dzieje się gdy a=0, czyli dla m=2.
21 sty 16:25