funkcje
ahu8: Mam parabolę y=−x2+x+2
oraz prostą y=mx−3m
Muszę wyznaczyć wartości m, dla których prosta przecina parabolę w dwóch punktach o dodatnich
odciętych.
Tak więc wyliczyłam x1=−1, x2=2
dla x=1/2 osiąga y max=9/4
Wnioskując:
−3m>o (prosta musi przecinac OY powyżej zera) => m<0
miejscem zerowym jest 3 (f(x)=0 dla x=3)
co za tym idzie, funkcja musi być malejąca, aby przecinać parabole w 2 punktach
m<0
Czy to jest rozwiązanie zadania? Co z wierzchołkiem paraboli (funkcja może się nie zmieścić pod
nim xd)
21 sty 15:28
MQ: Odcięte dodatnie, więc musisz mieć x1 i x2 dodatnie.
21 sty 15:32
MQ: Podstaw za y równanie prostej.
Dostaniesz równanie paraboli, które ma mieć dwa dodatnie rozwiązania.
Czyli Δ>0,
x1+x2>0
oraz x1*x2>0
21 sty 15:35
ahu8: mx−3m=−x2+x+2
mx−3m+x2−x−2=0
x2−(1−m)x−3m−2=0
Δ=−m2+14m+7
Δm=196+28=224 = √224
wychodzi niecałkowita delta, coś mi tu nie pasuje
21 sty 15:47
ahu8: równanie paraboli już mam, nie może mieć dwóch pierwiastków dodatnich
21 sty 15:49
MQ: Mi Δ wyszła:
m2+5m+9
21 sty 15:52
MQ: Sorry:
Δ=m2+10m+9
21 sty 15:57
T:
chyba ta Δ=m2+10m+9
21 sty 16:04
T:
... no i jakoś nie zobaczyłem rozwiązania −

Jak zwykle Twój Pan od Matematyki wyszperał fajne zadanko −

Ciekawe jakiego sposobu rozwiązania oczekiwał −
21 sty 19:27
ahu8: Wiem jak to zrobić, rozumiem. Nie wiem co ja tak od dupy strony próbowałam. Dziękuję za
instrukcje

Δ=m
2+10m+9
Δ>0 dla m∊(
∞,−9)u(−1,
∞)
x1+x2>0
x1+x2=1−m => m<1
x1x2<0
m>−2/3
w rezultacie m∊(−2/3,1)
26 sty 10:59