.
Letty: | | 8 | |
Kąt α jest ostry cosα= |
| |
| | 17 | |
Oblicz
√tg2α + 1
21 sty 15:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, ze:
| | sin2x | | sin2x + cos2x | |
tg2x +1 = |
| +1 = // wspólny mianownik // = |
| = |
| | cos2x | | cos2x | |
21 sty 15:25
Letty: | | 8 | | 64 | | 1 | | 289 | |
czyli... cosx = |
| ⇒ cos2x = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | 17 | | 289 | | cos2x | | 64 | |
| | 1 | | 289 | | 17 | |
√ |
| = √ |
| = |
| |
| | cos2x | | 64 | | 8 | |
o to chodzi?
21 sty 15:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
si ... a tak naprawde nie potrzebnie liczony jest cos2x
bo √1/cos2x = 1/|cosx| = 1/cosx ... jako że cosx>0
21 sty 15:34
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 17 | |
√ |
| = |
| = |
| = |
| |
| | cos2x | | cosx | | | | 8 | |
21 sty 15:35
Eta:
21 sty 15:36