Geometria analityczna. POMOCY
Kamil1010: Zad. 1. Wyznacz równianie okręgu o promieniu √10 przechodzącego przez punkt (3,1), wiedząc, że
jego środek należy do prostej y=x+2
Zad. 2. Dla jakich wartości parametru "m" równanie x²+y²+2mx−6y+9+2m=0 opisuje okrąg?
Zad. 3. Dane są punkty A(0,a) i B (−a,0), gdzie a ≠0. Uzasadnij że, zbiór punktów płaszczyzny,
których odległość od punktu A jest 2 razy większa od odległości od punktu B, jest okręgiem o
środku w punkcie S(−¾a, − ⅓a) i promieniu r=2√2/3a.
Zad. 4. Dane są punkty A(0,a) i B (2a,0), gdzie a ≠0. Uzasadnij że, zbiór punktów płaszczyzny,
których odległość od punktu A jest 2 razy mniejsza od odległości od punktu B, jest okręgiem o
środku w punkcie S(−⅔a, −4/3a) i promieniu r=2√5/3a.
Zad. 5. Dana jest prosta k: 3x+2y−1=0. Wyznacz współrzędne punktu należącego do prostej l:
y=2x, którego odległość od prostej "k" jest równa √13.
Zad. 6. Oblicz pole trójkąta ABC, wiedząc, że A(3,4), B(−1,−2), a wierzchołek C należy do
prostej o równaniu 3x+4y−9=0.
Zad. 7. Dane są punkty A(2,0), B(0,−4) oraz punkt C o pierwszej współrzędnej należący do
prostej y=ax. Dla jakich wartości parametru "a" pole trójkąta ABC jest równe 10
Zad. 8. Napisz równania prostych w których zawierają się dwusieczne kątów wyznaczonych przez
proste 2x+y−2=0 i x−2y−1=0.
Zad. 9. Dany jest trójkąt ABC. Bok AB tego trójkąta zawiera się w prostej x−y=2, bok BC − w
prostej y+2x=1, a bok AC − w prostej y−3x−6=0. Oblicz wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z
wierzchołka B.
21 sty 15:12
Janek191:
z. 1
S leży na prostej o równaniu y = x + 2, więc S = ( x ; x + 2)
P = ( 3; 1)
r = √10 ⇒ r2 = 10
I PS I2 = r2
( x − 3)2 + ( x + 2 − 1)2 = 10
x2 − 6x + 9 + x2 + 2x + 1 = 10
2 x2 − 4 x + 10 = 10
2 x2 − 4 x = 0
2x*( x − 2) = 0
x = 0 ⋁ x = 2
więc
y = 2 ⋁ y = 4
Mamy:
S1 = ( 0; 2) ; S2 = ( 2 ; 4)
Odp. Równania okręgów : x2 + ( y − 202 = 10 i ( x −2)2 + ( y − 4)2 = 10
================================================================
21 sty 15:24
Janek191:
z.2
x2 + y2 + 2 m x − 6 y + 9 + 2 m = 0
( x + m)2 − m2 + ( y − 3) − 9 + 9 + 2m = 0
( x + m)2 + ( y − 3)2 = m2 − 2m
Musi być
m2 − 2 m > 0
m*( m − 2) > 0
Odp.
m < 0 ⋁ m > 2
=================
21 sty 15:30
Janek191:
z.3
A = ( 0; a ) , B = ( − a ; 0 ) , a ≠ 0
P = ( x; y)
I PA I = 2 *I PB I
więc
I PA I2 = 4 * I PB I2
( 0 − x)2 + (a − y)2 = 4 [ (− a − x )2 + ( 0 − y)2 ]
x2 + a2 − 2a y + y2 = 4 *[ a2 +2a x + x2 + y2 ]
x2 + a2 − 2a y + y2 = 4 a2 + 8a x + 4 x2 + 4 y2
3 a2 + 8a x + 3 x2 + 2a y + 3 y2 = 0 / : 3
x2 + y2 + a2 + (8/3)a x + (2/3) a y = 0
( x + (4/3) a)2 − (16/9) a2 + ( y + (1/3) a)2 − (1/9) a2 +a2 = 0
( x + (4/3)a )2 + ( y + (1/3) a )2 = ( 8/9) a2
Mamy równanie okręgu o środku S = ( (−4/3) a; ( −1/3) a) i r = ( 2 √2/3) a
==================================================================
21 sty 16:06
Janek191:
z.3
A = ( 0; a ) , B = ( − a ; 0 ) , a ≠ 0
P = ( x; y)
I PA I = 2 *I PB I
więc
I PA I2 = 4 * I PB I2
( 0 − x)2 + (a − y)2 = 4 [ (− a − x )2 + ( 0 − y)2 ]
x2 + a2 − 2a y + y2 = 4 *[ a2 +2a x + x2 + y2 ]
x2 + a2 − 2a y + y2 = 4 a2 + 8a x + 4 x2 + 4 y2
3 a2 + 8a x + 3 x2 + 2a y + 3 y2 = 0 / : 3
x2 + y2 + a2 + (8/3)a x + (2/3) a y = 0
( x + (4/3) a)2 − (16/9) a2 + ( y + (1/3) a)2 − (1/9) a2 +a2 = 0
( x + (4/3)a )2 + ( y + (1/3) a )2 = ( 8/9) a2
Mamy równanie okręgu o środku S = ( (−4/3) a; ( −1/3) a) i r = ( 2 √2/3) a
==================================================================
21 sty 16:06
Janek191:
z.5
k : 3x + 2y − 1 =0
l : y = 2x
P leży na prostej l i jego odległość od prostej k jest równa √13
Mamy
P = ( x0; yo ) = ( x0; 2x0)
oraz
A = 3, B = 2 , C = − 1
Wstawiamy do wzoru na odległość punktu od prostej :
I 3 *x0 + 2*2x0 − 1 I / √ 32 + 22 = √13
I 7 x0 − 1 I / √13 = √13 / * √13
I 7 x0 − 1 I = 13
7 xo − 1 = − 13 ⋁ 7 x0 − 1 = 13
7 x0 = − 12 ⋁ 7 x0 = 14
x0 = − 12/7 ⋁ x0 = 2
więc
y0 = − 24/7 ⋁ y0 = 4
Odp. P = ( − 12/7 ; −24/7) lub P = ( 2; 4)
======================================
21 sty 16:23