zbiór wartości funkcji
wyjadacz: Witam, mam zadanie z funkcji i niezbyt umiem wpaść na pomysł jak je zrobić, rozpatrzyłem rózne
opcje ale żadną nie doszedłem do wyniku z odpowiedzi.
zadanie:
Wyznacz zbiór wartości funkcji
odp to : (−∞ , 1) U <5, +∞)
Mila:

Jeżeli "w" jest wartością funkcji, to istnieje takie x∊D, że f(x)=w
D:
x≠0 i x≠1
(w−1)*(−x
2)+(w−1)x−1=0
(1−w)x
2+(w−1)x−1=0
1
0
1−w=0⇔−1=0 sprzeczność, zatem w=1 nie należy do zbioru wartości tej funkcji
2
0
1−w≠0 mamy równanie kwadratowe,
dla Δ≥0 równanie ma rozwiązanie
Δ=w
2−6w+5≥0
Δ
w=16
w
1=1 lub w
2=5
Δ≥0⇔w≤1 lub w≥5
ale w=1 nie należy do Z
w
stąd
Z
w=(−
∞;1)∪<5;
∞)