Jak w ogóle zabrać się za to zadanie? Do tej pory udało mi się jedynie zrobić rysunek...
Objętość stożka wynosi V. Wysokość stożka podzielono na 3
równe części i przez punkty podziału poprowadzono równoległe płaszczyzny do
podstawy. Wyznaczyć objętości każdej z trzech powstałych tak brył.
zauważ ... że te płaszczyzny sa RÓWNOLEGŁE do podstawy
sugeruje to koniecznośc wykorzystania tw. Talesa
jaka będzie zależność pół podstaw dla takiej proporcji boków/promienia
proporcja wysokości też jest dana ... więc jaka będzie proporcja objętości pomiedzy dużym
stożkiem a mniejszymi (podstawa niebieska linia ... podstawa czerwona linia)
mając objętości tych trzech stożków ... łatwo wyznaczasz objętości poszeczególnych warstw
V − objętość stożka ABS
|OS|=H
| 1 | ||
|MS|= | H | |
| 3 |
| 1 | ||
Stożek GNS jest podobny do stożka ABS w skali k= | ||
| 3 |
| 1 | 1 | |||
Vsm={ | )3*V= | V | ||
| 3 | 27 |
| 2 | ||
|SP|= | H | |
| 3 |
| 2 | 8 | |||
Vsp =( | )3*V= | V | ||
| 3 | 27 |
| 8 | 1 | 7 | ||||
VEFNG= | V− | V= | V | |||
| 27 | 27 | 27 |
| x | x | ||
=(13)3 i | =(12)3 ⇒ x=127V i x= 18x+18y ⇒ | ||
| V | x+y |
Dziękuję jeszcze raz