matematykaszkolna.pl
stooożek! Mariolka: Mądrzy ludzie, pomóżcie Jak w ogóle zabrać się za to zadanie? Do tej pory udało mi się jedynie zrobić rysunek... Objętość stożka wynosi V. Wysokość stożka podzielono na 3 równe części i przez punkty podziału poprowadzono równoległe płaszczyzny do podstawy. Wyznaczyć objętości każdej z trzech powstałych tak brył.
21 sty 14:37
MQ: Ja bym to zrobił z podobieństwa brył. Jeśli wymiary liniowe mają się do siebie jak 1:k, to objętości jak 1:k3 Zapodaj swój rysunek, to ci pomogę.
21 sty 14:49
Artur_z_miasta_Neptuna: rysunek zauważ ... że te płaszczyzny sa RÓWNOLEGŁE do podstawy sugeruje to koniecznośc wykorzystania tw. Talesa jaka będzie zależność pół podstaw dla takiej proporcji boków/promienia proporcja wysokości też jest dana ... więc jaka będzie proporcja objętości pomiedzy dużym stożkiem a mniejszymi (podstawa niebieska linia ... podstawa czerwona linia) mając objętości tych trzech stożków ... łatwo wyznaczasz objętości poszeczególnych warstw
21 sty 14:49
Mila: rysunek V − objętość stożka ABS |OS|=H
 1 
|MS|=

H
 3 
Vsm−objętość stożka o wysokości MS
 1 
Stożek GNS jest podobny do stożka ABS w skali k=

3 
 1 1 
Vsm={

)3*V=

V
 3 27 
Vsp −objętość stożka o wysokości PS
 2 
|SP|=

H
 3 
 2 8 
Vsp =(

)3*V=

V
 3 27 
Objętość środkowej części:
 8 1 7 
VEFNG=

V−

V=

V
 27 27 27 
Dokończ
21 sty 14:50
Mariolka: Dziękuję pięknie, ta skala była najlepsza podpowiedizą emotka
21 sty 15:06
pigor: ... niech x=?,y==?, z= V−x−y=? − szukane objętości stożków licząc od wierzchołka danego stożka o danej objętości V , to z warunków zadania i tw. o objętościach brył podobnych :
x x 

=(13)3 i

=(12)3x=127V i x= 18x+18y ⇒
V x+y 
18y= 78x ⇒ y=7x ⇒ y= 727V , więc z=1927V . ... emotka
21 sty 15:07
Mila: emotka
21 sty 15:10
Mariolka: tak, tak, już sama wyliczyłam emotka Dziękuję jeszcze raz emotka
21 sty 15:11