matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna drugiego rzędu
Mariusz:
problem z pochodną muszę obliczyć drugą pochodna funkcji
x
f(x)=
1−lnx
2−lnx
pierwsza pochodna f``(x)=
(1−lnx)
2
w drugiej pochodnej wychodzą mi kosmiczne liczby proszę o pomoc, chyba że źle obliczyłam pierwszą pochodną
21 sty 14:05
Mariusz:
nikt mi nie pomoże?
21 sty 14:36
krystek:
x'*(1−lnx)−x(1lnx)'
f'=
pamiętaj o dziedzinie f i f'
(1−lnx)
2
21 sty 14:44
Mariusz:
no i dalej nie wiem
21 sty 20:19