funkcja odwrotna do 1/log3x
zderzak: Witam!
Może mi ktoś powiedzieć jak wyznacza się funkcję odwrotną do funkcji:
1log3x
Bardzo mi zależy!
Z góry dziękuję!
21 sty 13:58
pigor: ..., np. tak : zakładając, że 3 to podstawa "twojego" logarytmu
| | 1 | | 1 | |
y= |
| i x>0 i x≠1 ⇒ log3x= |
| i y≠0i x∊R+\{1}⇒ |
| | log3x | | y | |
⇒ x=3
1 y i x∊R
+\{1} i y∊R\{0} ⇒
y=31 x i y∊R
+\{1} i x∊R\{0}.
21 sty 14:17
zderzak: w odpowiedziach jest y= 1310 1x
21 sty 14:23
pigor: ..., no bo "robiłem" z podstawą 3 logarytmu ,a nie 10,
więc przepraszam i już mi się nie chce poprawiać .
21 sty 19:56
pigor: a na pewno takiej odpowiedzi nie ma tylko taka :
| | 1 | |
y= |
| *10 1x, a gdzie dziedzina , zbiór wartości  |
| | 3 | |
21 sty 19:59
zderzak: Tak taka. Mamy tylko wyznacz f odwrotna i odpowiedzą jest funkcja i tyle. Z dziedzinami osobne
zadania były.
22 sty 18:03