matematykaszkolna.pl
mam pytanie marta: https://matematykaszkolna.pl/strona/1975.html dlaczego odpowiedzia jest licznik a nie mianownik i dlaczego obliczamy licznik zawsze brało się pod uwagę mianownik
21 sty 13:56
marta: czy ktoś mi wyjasni
21 sty 13:57
bezendu: z mianownika wyznaczasz dziedzinę a z licznika miejsca zerowe i sprawdzasz czy należą do dziedziny
21 sty 13:58
Mateusz: Czyli wg ciebie dzieląc przez zero dobrze robimy chyba jeszcze jedynki z wykrzykniiem za to nie dostałas emotka
Artur_z_miasta_Neptuna: mianownik −−− do wyznaczenia dziedziny ... założeń poczatkowych mianownik nie może być równy zero ... ułamek będzie =0 tylko gdy będzie 0 dzielił przez jakąś liczbę dlatego też licznik przyrównywany jest do 0 w celu wyznaczenia rozwiązań
marta: nie dzielimy przez o ale gdy jest polecenie rozwiąz zadanie to wyznaczałam tylko dziedzinę z mianownika
21 sty 14:00
Mateusz: chyba równanie?
21 sty 14:03
marta: to znaczy ze jak rozwiąz zad. to wyliczamy i licznik i mianownik a gdy podaj dziedzine to sam mianownik
21 sty 14:03
Mateusz: Tak jak masz rozwiązac rownanie to najpierw wyznaczasz dziedzinę tego rownania a dopiero potem rozwiązujesz przyrownując licznik do zera
21 sty 14:04
marta: dobrze wiesz o co mi chodzi nie musisz byc złośliwy
21 sty 14:04
Mateusz: No wiesz jak ja jestem złośliwy.... Nie o to chodzi trzeba byc precyzyjnym bo tu to jest wazne i nie można tego zaniedbywać
21 sty 14:07
marta: napewno masz racjęemotka
21 sty 14:09
Mateusz: Tak bo potem są niejasności i traci sie w ten sposob czas tutaj nie jest to rażące ale w niektorych przypadkach są bardzo znaczące niuanse i naprawde ma znaczenie zapis np n>2 czy n≥2 emotka
21 sty 14:11
marta: czyli jak rozwiąż i obliczałam sama dziedzine to była niepełna odp
21 sty 14:22
Mateusz: Oczywiscie emotka Bo wyznaczyłas tylko dziedzinę czyli mozna powiedziec zbior rozwiązan(ale ni nalezy tego tak dosłownie traktowac wyznaczyłas tylko zbior dla ktorych wyrazenie−cały ułamek ma sens liczbowy) aczkolwiek moze sie zdarzyc ze wyliczony x moze nie nalezec do dziedziny i wtedy rownanie nie ma rozwiązan.
21 sty 14:26
marta: ok dziękuję za pomoc
21 sty 14:31