Naszkicuj wykres funkcji
Mefimess: Witam. Uczę się do matury rozszerzonej i trafiłem na takie zadanie:
Naszkicuj wykres funkcji:
a) f(x) = |x2 + 2x | − 4
b) f(x) = |x2 − 9| − 2x
c) f(x) = |x2 − 4| + x2
d) f(x) = |x2 − 4| − |x + 2|
nie mam pojęcia jak to w ogóle zacząć. Myślałem żeby to rozpatrywać na dwa przypadki, kiedy
wartość bezwzględna jest < 0 i >=0. Myślałem też czy nie da się tego jakoś "odbijać" ale
wychodzi że chyba nie. W trzech ostatnich podpunktach domyślam się że może być coś ze wzorami
skróconego mnożenia, czy tak ?
Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
21 sty 13:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
h(x) = x
2+2x <−−− szkic
g(x) = |x
2+2x| <−−− rysujesz na podstawie poprzedniego w jaki sposób

f(x) = |x
2+2x| − 4 <−−−− rysujesz na podstawie poprzedniego w jaki sposób
21 sty 13:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
b,c,d to niestety najszybciej będzie podzielic na przypadki
czyli najpierw miejsca zerowe musisz znaleźć
21 sty 13:54
Mefimess: czyli h(x) będzie miało miejsce zerowe 0 i −2 ? Obliczę sobie wierzchołek "p" i narysuję
parabolkę.
g(x) odbiję względem osi OX (to co pod osią na górę ?
f(x) przesunę o 4 jednostki w dół ?
Nie mogę tych wartości bezwzględnych pojąć...
b, c, d od czego zacząć z tymi miejscami zerowymi ?
21 sty 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak dokładnie będzie ... więc juz masz (a) narysowane
21 sty 14:00
Mefimess: tak, rzeczywiście wyszło tak jak Pan napisał.
21 sty 14:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2−9 ≥ 0 ⇔ x∊<... ; ....>
wtedy |x2−9| = x2−9 i postać funkcji jest następująca:
x2−9< 0 ⇔ x∊(...;...)
wtedy |x2−9| = −(x2−9) i postać funkcji jest następująca:
i rysujesz parabole
tak samo c
w (d) zauważ że x2−4 = (x−2)(x+2)
21 sty 14:02
Mefimess: okej, mniej więcej rozumiem, wyszło mi coś. Ale w takim razie muszę w każdym podpunkcie
narysować po 2 parabolki ? w zależności od przypadku ?
21 sty 14:05
Mefimess: a nie, nie, chyba rozumiem mniej więcej, tylko obliczę to do końca
21 sty 14:09
Mefimess: chyba mi podpunkt 'b' też wyszedł. lecę dalej. dziękuję bardzo za pomoc, ale coś czuję że to
nie będzie mój ostatni post, bo jest parę zadań których nie wiem jak rozwiązać... Dlatego już
teraz proszę o pomoc w przyszłości, dziękuję jeszcze raz !
21 sty 14:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamiętaj że zawsze możesz tutaj użyć możliwości rysowania aby sprawdzić czy Ci dobrze wyszło
a jak nie to zawsze jest wolframalpha.com
21 sty 14:19
Mefimess: tak, o wolframie słyszałem, siostra tego dość często używała. ale na chwilę obecną do tych
zadań są rozwiązania z tyłu, choć z pewnością będę się wspomagał wolframem. Dziękuję za pomoc
21 sty 14:21