Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wybranych sportowców jest...
Ptyśka: Hej, mam prośbę. Niech ktoś mi to obliczy ale za pomocą drzewka... bardzo proszę bo chce je
skończyć a utknęłam na podpunkcie b. Mój wynik to 56/91 a w podreczniku widnieje 53/91.
W grupie sportowców jest 6 kobiet i 8 mężczyzn. W sposób losowy wybieramy kolejno 2 osoby.
Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wybranych sportowców jest:
a) dwóch mężczyzn
b) co najmniej jeden mężczyzna
c) co najwyżej jeden mężczyzna
Za rozwiązanie bardzo dziękuję.
21 sty 13:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
conajmniej jeden facet ... najszybciej z przeciwnego (zapewne tak tego nie robiłaś)
policz jakie jest pr. że będą same kobiety
1 − "to pr." da Ci wynik
21 sty 13:45
Ptyśka: Mmm... coś nie wychodzi.
21 sty 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
pokaż obliczenia
21 sty 13:52
Ptyśka: a) 814 * 713=413
To się zgadza
mam 6 kobiet, 8 mężczyzn
Lewa strona
jeśli wybiore k to prawdopodobieństwo wynosi 6/14
z tego jeśli kobiete to 5/13
m−8/13
Prawa
jeśli wybiore faceta to P= 8/14
kobieta−6/13
m−7/13
21 sty 14:07
Ptyśka: bu bład w a... zapomniałam o /
21 sty 14:07
Eta:
| | 8*7 | |
b) P(B')= |
| = .... |
| | 14*13 | |
P(B)= 1−P(B
')=........ i po bólu
21 sty 15:40
Ptyśka: czyli w podręczniku bd bład?
oki, ma wyjść 9/13?
21 sty 16:36
Ptyśka: a co do pkt c to wynik wyniesie 8/13?
21 sty 16:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 6*5 | |
Etuś ... P(B') = |
| <−−− bab jest mniej |
| | 14*13 | |
21 sty 16:42
Ptyśka: czyli 30/182... skrócając 15/91. Pogubiłam się już.
21 sty 19:26