Mam problem z rozwiązaniem tego zadania
Julka: : Dana jest funkcja x → ( m2 − 1 ) x2 − 2mx − 7 . Dla jakich wartości m : a) wykres tej
funkcji jest linią prostą , b) funkcja jest rosnąca , c) funkcja jest malejąca ?
6 cze 23:51
Eta:
Wczoraj podałam rozwiązanie

Nie wiem więc ... o co jeszcze pytasz?
6 cze 23:53
Ania: nie umiem zrobić tych dwóch kolejnych podpunktów b i c
6 cze 23:56
Eta:
f(x) jest liniowa , gdy m
2 − 1 =0 <=> ( m−1)(m+1)=0
więc gdy m = 1 lub m= −1
b) podstawiając za m = 1
otrzymasz: f(x) = 0*x
2 − 2x − 7 => f(x) = −2x −7
a= −2
dla m= −1 f( x) = 2x −7 to
a= 2
gdy f(x) = ax +b
to dla a<0 f(x) malejąca
dla a>0 f( x) −−− rosnąca
potrafisz juz odpowiedzieć na te pytania?
7 cze 00:03