pomoże ktoś?
Letty: W ciągu arytmetycznym dane są : a1 = 1 , Sn = −15, r = − 2.
oblicz:
n=?, an =?
21 sty 13:39
ICSP:
a
n = −2n + 3
a
1 = 1
z tego policzysz już bez problemu n. Później już tylko wstawić.
21 sty 14:44
Letty: wyszło mi że n= 5 lub n = −3. dobrze?
21 sty 14:48
ICSP: źle. Jaka jest dziedzina ciągu ?
21 sty 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo inaczej ... 'co podstawia' się pod 'n'
21 sty 15:00
Artur_z_miasta_Neptuna: co to 'n' oznacza w zapisie an
21 sty 15:00
Letty: kurcze, no nie wiem, nie rozumiem tego.
21 sty 15:13
ZK: a1 −pierwszy wyraz ciagu
a2 −drugi wyraz ciagu
a3 −trzeci wyraz ciagu
na to an to bedzie n−ty wyraz ciagu
21 sty 17:02
Letty: to to n mam liczyć z tego wzoru: an= −2n +3 ?
21 sty 18:24
ZK: Pytanie nr 1. czy wiesz skad sie wzial ten wzor an=−2n+3
21 sty 19:32
ZK: I odpowiedz na pytanie Artura co oznacza "n" w zapisie an
21 sty 19:34
ZK: Wielka szkoda ze nie odpisujesz .
21 sty 21:16